Akadálymentesített

Fõmenü

Címlap
Bemutatkozás
PMKH Földhivatali Főosztály
Üvegzseb
Hirdetmények
Bemutatkozás

 

 

Pest megye az ország észak-déli tengelyében, a fõvárost körülvéve helyezkedik el. Területe  639 063 hektár 9268 m2. A legnagyobb népsûrûségû megye. Lakossága 1 213 290 fõ, évrõl-évre növekvõ tendenciát mutat.

A Duna magyarországi szakaszának egynegyede – mintegy 100 km – Pest megye területére esik, melynek hatására változatos a felszíne. Az északnyugati és az északi területek a Dunántúli és az Északi-középhegység részét képezik. A dunántúli országrész második legmagasabb pontja is itt található, a Pilisben. A megye túlnyomó része az Alföldhöz tartozik. A megyében található az ország mértani középpontja, Pusztavacson.

Pest megye 187 településébõl közigazgatási besorolás szerint 1 megyei jogú város (Érd), 44 város, 23 nagyközség, 119 község.

A Pest megyei települések közül 80 település alkotja hivatalosan a fõvárosi agglomerációt. E települések közé tartoznak a Duna jobb partján lévõ települések, a bal parton a Vác–Gödöllõ–Ócsa íven belüli települések, valamint a Csepel-sziget északi települései. A megyén öt európai közlekedési folyosó fut össze, az autópályák és az agglomerációban lévõ települések dinamikusan fejlõdõ szolgáltató szektorral, logisztikai központokkal rendelkeznek. Pest megye kiváló turisztikai adottságokkal is rendelkezik, a gyönyörû Dunakanyarral. (1)

A megyei és körzeti földhivatalok ingatlanügyi hatóságként az ingatlan-nyilvántartás, a földtulajdon, a földhasználat, a földvédelem, földértékelés, földmérés és térképészet területén jogszabályokban meghatározott hatósági feladatokat látnak el.

2010. január 1. óta építésügyi hatóságként telekalakítási ügyekben elsõ fokon a körzeti földhivatalok, másodfokon a megyei földhivatal jár el.

A megyében 12 körzeti, elsõfokú földhivatal mûködik. A körzeti földhivatal jogi személy, a megyei földhivatal irányítása alatt mûködõ költségvetési szerv. A megyei földhivatal is jogi személy, a vidékfejlesztési miniszter irányítása alatt mûködõ központi költségvetési szerv.

Elhelyezkedésükbõl adódóan a fõváros környéki körzeti földhivatalok illetékességi területe fõleg az agglomerációba tartozó településekre terjed ki. Feladataink végrehajtására jellemzõ a minden szakterületre vonatkozó országosan kiemelkedõ ingatlanforgalom, ügyirat- és ügyfélforgalom.

Munkánk során fontos, hogy hatósági feladatainkat a jogszabályoknak megfelelõen, szakszerûen végezzük, mindezt gyorsan és pontosan — utóbbi követelmények teljesítése jelentõs szervezéssel érhetõ el. Törekszünk arra – mind a személyi, mind a tárgyi feltételek megteremtésével –, hogy szolgáltatásaink az ügyfeleink megelégedésére szolgáljanak. Korszerû, illetve felújított ügyfélszolgálatainkon udvarias, szakmailag jól felkészült munkatársak állnak rendelkezésre, ezzel is erõsítve a bizalmat a közigazgatásban.

Szeretettel várjuk kedves ügyfeleinket.

dr. Kiss Balázs, a Pest Megyei Földhivatal vezetõje


(1) Forrás: Közép-Magyarországi Régió Társadalmi Atlasza — 2., bõvített kiadás, 2006.

 

Társoldalak

Kormányportál
Agrárminisztérium
Lechner Tudásközpont
NKP Nonprofit Kft
MePAR
GNSSNET

Advertisement


   
AdatvédelemGYIKImpresszumSzerzõi jogKapcsolatTechnikai információk
   
© 2007-2019 AM FTF